torstai 26. heinäkuuta 2018

Esimerkillistä toimintaa, sanoi PlayCare

Turvallisuus ennen kaikkea! Siitä ei Pöljälläkään tingitä.

Leikkipuiston rakentaminen ei ole mikään "tekaisempa tuosta puiston kylän lapsille" -juttu, vaan yleisen leikkipuiston rakentaminen vaatii paneutumista ja direktiivien noudattamista. Löytyy nimittäin jos jonkinlaista määräystä, millaisia leikkivälineiden, leikkipuiston alueen tai vaikkapa ympäröivän aidan tulee olla.



Pitää olla putoamisalustaa, turva-aluetta ja poistumisalueita. Pitää olla turvahiekkaa tai muuta turvallista ainetta, ei saa olla mitään, mihin voi satuttaa itseään kaatuessaan turva-alueella. Turvahiekkakaan ei ole "tavallista" hiekkaa, vaan sen täytyy olla testit läpäissyttä.

On kriteerit aukkojen koolle, ettei sormi, jalka tai pää jää jumiin, ja kaiteiden asennuksille ettei vain pääse tippumaan. Köysiin ei saa päästä kuristumaan eikä vaatteetkaan saisi juuttua kiinni. Aidan tulee olla vähintään niin ja niin korkea, maan ja aidan välisen raon tulee olla pienempi kuin.. aidan rakokaan ei saa olla annettua määrettä suurempi.

Melkoinen sääntöviidakko, eikö? Pieniä painajaisia on matkan varrella nähty itse kenenkin toimesta, viimeisin tarkastusta edeltävänä yönä (emme edes tienneet tarkastuksen olevan aamulla), kun yksi meistä touhuäideistä sai unessaan puhelun, jossa vaadittiin leikkipuiston pohjapiirrosta millimetripaperille eikä poikkeamia sallittu lainkaan.

Huolellisella taustatyöllä ja ohjeiden noudattamisella pääsee kuitenkin pitkälle. Jopa silloin, kun kukaan ei ole aikaisemmin leikkipuistoa rakentanut: Läpäistiin tarkastus ensi yrittämällä, tarkastusraportti on saatavilla ja saatiin kehuja jopa firman omilla Facebook-sivuilla toiminnastamme.


Muutamia vinkkejä, joilla voi välttää sudenkuopat ja millä pääset alkuun:

  • Osta valmiit välineet ja varmista, että osaat asentaa ne oikein. Esimerkiksi Lappsetin välineitä valitessamme luotimme, että jokainen kohta on direktiivien mukainen, kunhan vain noudatamme kokoamisohjeita.
  • Tutustu etukäteen erilaisiin turva-ainesvaihtoehtoihin. Ne, kun tulee olla, jos leikkivälineestä on riski pudota. 
  • Tarvitsetteko rakennus- tai toimenpidelupia? Kunnasta saa myös muutoin hyvin apua.
  • Varmista, että alue soveltuu leikkipuistolle: Ei roikkuvia sähköjohtoja, ei maakaapelointeja, ei vesi- tai viemäriputkia.... Tai jos sellaisia löytyy, millaisia suojaetäisyyksiä ne kaipaavat.
  • Tehkää jo etukäteen suunnitelma puiston huoltamisesta. Kuka siitä vastaa ja miten yhteys saadaan, jos leikkipuistossa havaitaan puutteita? Itse ratkaisimme asian info-kyltillä.
  • Tiesithän, että puisto pitää tarkastaa aika ajoin ulkopuolisen toimesta?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti